Karadeniz Bölgesinde Isırgan (Urtica spp.) Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi” Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi

 

2017-2019 yılları arasında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğinde “Karadeniz Bölgesinde Isırgan (Urtica spp.) Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında proje lansman toplantısı gerçekleştirildi.

DOKAP İdaresinde gerçekleştirilen lansmanda projenin hedefleri doğrultusunda elde edilen çıktılar ve yansımalar ile projenin istihdama kadar uzanan etkileri değerlendirildi.

Proje sayesinde Türkiye’nin ilk ve en geniş ısırgan gen havuzu oluşturularak kayıt altına alınmıştır.

Karadeniz Bölgesinde seçilen 3 ilde 5 dekarlık demonstrasyon alanları yöre insanına lif amaçlı ısırgan (urtica dioica) tarımının öğretilmesi ile üreticiler arasında yeni ısırgan tarlalarının oluşturulması sağlanmıştır. Isırgan yemekleri kursundan sonra 30 çeşit ısırgan yemeği geliştirilerek 10 işletmeci katılımcının işletmelerinde menülerine ve siparişlerine (ısırgan mantısı, ısırganlı erişte, ısırganlı pide, ısırganlı pide v.b) girmiştir. Bu çalışmamız gastronomi ve turizm alanında yeni bir istihdam alanı doğurmuştur.

Boya ve kozmetik sektöründe yapılan atölye çalışmaları ile Giresun’daki bir doğal boya atölyesinde ısırgan boyası üretilmiş ve dokumaların boyama örnekleri yapılarak tekstil firmalarından ilgi görmeye başlamıştır.

Uygulanılan “Karadeniz Bölgesinde Isırgan (Urtica spp.) Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi” sürecinde tarla günleri, çiftçi eğitimleri, uygulama atölyeleri, yerel ve ulusal basın görsel – yazılı –sosyal medyanın aktif kullanımı ve oluşturulan “ISIRGAN DOSTLUĞU” gurubu ile birlikte Karadeniz’ de ısırganın kimyasallar ile yok edilmesi gereken bir yabancı ot olmadığını, aksine dost ve faydalı bir bitki olduğunun farkındalığı sağlanmış, proje sayesinde Türkiye’nin ilk ve en geniş ısırgan gen havuzu oluşturularak kayıt altına alınmıştır. Tekstil’den hediyelik eşya kullanımına, gastronomiden yemek kültürünün çeşitlendirilmesine ve turizm sektöründe katma değer kazanmasına kadar önemli noktalar lansmanda vurgulandı.

DOKAP Başkanı Hakan GÜLTEKİN’in ev sahipliğini yaptığı programa Giresun Valisi Enver ÜNLÜ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz ÜNAL, proje yürütücüsü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN, DOKAP İdaresi Planlama ve Proje Geliştirme Birim Koordinatörlüğü ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katılım sağladı.

 

Eklenme : 08.06.2022
Diğer Haberler
Giresun İlinde Dereli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğindeki Projenin Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Amasya İlinde Amasya Üniversitesi İşbirliğindeki Ulusal Lavanta Çalıştayı GerçekleştirildiDOKAP İdaresi tarafından desteklenen Amasya Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen “Suluova Koşullarında Yetiştirilebilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden Endüstriyel Yağ Üretimi Projesi” kapsamında “Ulusal Lavanta Çalıştayı” programı gerçekleştirildi.
Samsun İlinde Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliğindeki Projenin Üretim Alan Ziyareti GerçekleştirildiDoğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Samsun İli Kırsal Gelir Kaynakları Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında Ladik ilçesinde 2022 yılında 40 da alanda 10 çeşit 150.000 adet Lale soğanı dikilen üretim alanı ziyaret edilerek program kapsamında yavru soğanların, soğan büyütme amacı doğrultusunda tepe kırma işlemleri gerçekleştirildi.
Tokat İlinde Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliğindeki Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt Projesi Makine Ekipman Dağıtımı Gerçekleştirildi Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen "Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt Projesi" kapsamında makine ekipman dağıtımı gerçekleştirildi.
Tokat İlinde Başçiftlik Belediyesi İşbirliğindeki Başçiftlik Modüler Kesim Yeri Projesi Açılış Töreni GerçekleştirildiDOKAP İdaresi tarafından desteklenen Tokat ili Başçiftlik Belediyesi işbirliğinde yaptırılan ''Başçiftlik Modüler Kesim Yeri Projesi'' kapsamında açılış töreni gerçekleştirildi. Proje ile birlikte ilçede kesim yeri kurulması ile kaliteli, sağlıklı ve hijyenik kırmızı et üretiminin uygun koşullarda yapılması hedeflenmektedir.
Giresun İlinde Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliğindeki Ürün İşleme ve Paketleme Projesi Kapsamında Tesis Ziyareti GerçekleştirildiDOKAP İdaresi tarafından desteklenen Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulanan ‘Ürün İşleme ve Paketleme Projesi’ kapsamında Soğukpınar Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifine yapılan tesisin ziyareti gerçekleştirildi.
Bu site çerez (cookie) kullanmaktadır. Siteyi ziyaret etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız. Daha fazla bilgi için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Çerez Politikası Bilgi Sahibiyim